Zwangerschapsyoga

Yoga lessen
Voorbereiden op je bevalling met yoga

Je bent al wat verder in je zwangerschap en je wilt je graag goed voorbereiden op je bevalling. Dan is het lesblok ‘Baby op komst’ iets voor jou, praktisch en met beide benen op de grond! Een blok van 6 yogalessen, één partner-les en een terugkommoment om je mede-cursisten weer terug te zien mét baby. Het is heerlijk om een vast moment in de week tijd te maken voor jezelf en bewust bezig te zijn met je zwangerschap. Ook is het fijn om andere dames te ontmoeten, er zijn al mooie vriendschappen ontstaan 🙂

Tijdens het lesblok ontvang je praktische informatie over:

 • de verschillende fases van de bevalling
 • de hormonen die vrij komen tijdens de bevalling en wat ze voor je doen
 • het adrenalinesysteem en de invloed hiervan op je bevalling
 • bevallingshoudingen
 • (pers)weeën en ademhaling

Deze praktische informatie is belangrijk, zodat je weet (in grote lijnen) hoe een bevalling verloopt. Daarnaast is het ook goed om ‘alle opties’ open te houden, zodat je kunt meebewegen als dat nodig is; bijvoorbeeld wanneer de bevalling niet volgens ‘plan’ verloopt. Iedere les is er aandacht voor ontspanning, het contact maken met je lichaam, je kindje en je ademhaling; vertrouwen op je lichaam, zonder je helemaal vast te zetten in mentale verhaal.

In het lesblok “Baby op komst” is er aandacht voor:
 • Ontspanning
 • Adem
 • In contact met jezelf en je kindje
 • Lichaamshouding
 • Het bekken, hoe zit dat eigenlijk?
 • Bekkenbodem, sluiten en ontspannen, hoe dan?
 • Bevallingshoudingen
 • Houdingen tijdens de weeën
 • De fases van de bevalling
 • Mindfulness

Het lesblok ” Baby op komst” wordt gegeven door gecertificeerd yogadocente Maaike Verstraaten. De 6 lessen worden iedere zondagochtend gegeven van 10.30 – 11.45 uur. De partner-les en het terugkommoment worden op een ander moment ingepland. De eerste les van het blok betreft een proefles van € 13,-. Als je besluit het hele blok te volgen dan wordt deze proefles verrekend. Je betaalt dan € 135,- i.p.v. € 148,-. Het lesblok “Baby op komst ”koop je via ons online lesrooster.  Indien het niet mogelijk is het bedrag in één keer te betalen, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden: contact@hetyogahuis.com

Data 2019:

Blok: 24 en 31 maart 7 – 14 – 17 (eenmalig op een woensdagavond van 20.30-21.45  uur i.v.m. 1e paasdag) en 28 april

Blok: 2 – 4 (eenmalig op dinsdagavond van 19.00-20.15 uur i.v.m. 1e pinksterdag) – 16 – 23 en 30 juni en 7 juli

Het lesblok zal doorgaan bij minimaal 4 inschrijvingen. Als het lesblok niet doorgaat, word je hier tijdig van op de hoogte gebracht.

Over de docente:

Maaike (gecertificeerd Birthlight Yoga-docente en zwangerschapsyogadocente bij Het Yoga Huis Doetinchem) vertelt: “In contact blijven met jezelf, aanwezig zijn in je lichaam middels het volgen van je ademhaling en het meebewegen met wat er is, zonder al te veel te willen sturen, is naar mijn mening het allerbelangrijkste; niet alleen tijdens de bevalling, maar ook in ‘het gewone leven’. Dat klinkt eenvoudig, maar kan soms best ingewikkeld zijn. Ik hoop je hierin te kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschapsyoga”.

Cursisten aan het woord, die eerder zwangerschapsyoga hebben gevolgd in Het Yoga Huis:

Marjolijn:Het lesblok ‘Baby op komst’ zorgt er voor dat je goed voorbereid bent voor je bevalling. Naast alle informatie die je krijgt over een bevalling en verschillende bevallingshoudingen, leer je hoe je je lichaam kunt ontspannen en oefen je ademhalingstechnieken die je toe kunt passen om de weeën op te vangen. Naast alles wat we geleerd hebben, was het ook erg gezellig en heb ik er hele fijne contacten aan over gehouden! Super fijn om als jonge moeder je ervaringen te kunnen delen met andere jonge moeders. Maaike is een ontzettend lieve, zachte vrouw met aandacht voor iedereen. Ze maakt de lessen niet ‘zweverig’ en zorgt voor ontspannen lessen.

Lotte: Heldere uitleg ter voorbereiding op de bevalling, yoga en ademhalingsoefeningen, tips, leuke nieuwe contacten, ontspanning. Erg prettige cursus! Geen puffen of zweverig gedoe: een fijne cursus ter voorbereiding op de bevalling waarbij ontspanning een belangrijk onderdeel is!

Maud“Zelfs voor mensen die in eerste instantie niet in yoga geloven een aanrader! De lessen waren totaal niet zweverig, maar een heerlijk rustmomentje. Tijdens de bevalling zelf heb ik ook veel gehad aan de ademhalingsoefeningen en ‘theorielessen’ van Maaike.”

Anne: “Ik heb me altijd verheugd op de zwangerschapslessen bij Maaike; eindelijk weer tijd voor mezelf en mijn baby en me even niet bezig houden met mijn drukke baan en de verbouwing van het huis. Maaike heeft met haar rustige, persoonlijke en grappige manier ook mij rust gegeven tijdens de zwangerschap en ook tijdens de bevalling! Ik heb gebruik kunnen maken van de ademhalingsoefeningen zodat ik een heel fijne bevalling had. Ook nu, na 8 weken moeder te zijn, herhaal ik in moeilijke of stressige situaties sommige oefeningen om te kalmeren en tot rust te komen. Bedankt Maaike!”

Linda: Toen ik ong 24 wk zwanger was ben ik begonnen met het volgen van zwangerschapsyoga bij Maaike. Ik voelde mij direct op mijn gemak. Tijdens een (eerste) zwangerschap komt er veel op je af. Yoga gaf mij een vast moment in de week om mijn geest tot rust te brengen en weer in contact te komen mijn lichaam. Daarnaast vond ik het ook erg gezellig en leuk om ervaringen met andere vrouwen uit te wisselen. Ik heb er leuke contacten aan over gehouden! Tijdens de bevalling hielp de yoga mij om in contact te blijven met mijn lijf. Enkele uitspraken van Maaike tijdens de lessen waren als mantra’s in mijn hoofd, ‘ga naar de pijn toe’ en ‘surf mee op de golf van de wee’ vielen tijdens de bevalling op hun plek. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik ondanks

 de lange bevalling heb volgehouden en met een zeer goed gevoel terugkijk op de geboorte van onze dochter. De bevalling ging niet vanzelf (waar wel?!), de weeën vielen mij eerlijk gezegd nogal tegen, maar de goede liefdevolle voorbereiding én steun tijdens de bevalling hebben mij enorm geholpen. Heel erg bedankt voor de fijne lessen, ik raad het iedereen aan!