Wij zijn online!

Vertel mij meer! Lesrooster

 

Hatha Yoga – Saswitha stijl

Yogastijl: Hatha Yoga (Saswitha Stijl)

Niveau (fysiek): beginners, gevorderden

Voor wie: balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk vindt, lichaamsbewustzijn wil vergroten

Lesdagen: zie rooster

Docente: Julie

Hatha Yoga is de meest traditionele soort yoga die de basis vormt voor alle anderen yogavormen. Er zijn  verschillende stromingen, onder andere Sivananda Hatha Yoga en Saswitha Hatha Yoga. Het is ooit door monniken ontwikkeld om de organen gezond te houden.

Een les Hatha Yoga volgens de Saswitha stijl bevat een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen. De klassieke houdingen voer je eerst dynamisch uit, als voorbereiding tot de statische houding. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoek je naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. Na een (reeks) oefening(en) is er aandacht voor navoelen en verschilsbewustwording. Centraal staat het versterken en versoepelen van het lichaam. Adem(beheersing) is hierin de rode draad.


In de lessen:

  • Een moment voor jezelf
  • Staande, zittende en liggende houdingen
  • Afwisseling tussen ontspannende en dynamische houdingen
  • Tevredenheid oefenen, en oefenen met tevredenheid

Beginners zijn welkom, ervaring en flexibiliteit zijn geen vereiste. Het gaat er niet om dat je je tenen kan aanraken, het gaat om de weg hiernaartoe.

De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend, en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Yoga is namelijk niet prestatiegericht! Je oefent altijd binnen je eigen grenzen, je vergelijkt jezelf niet met een ander en je oefent altijd met aandacht. Het is niet het eindresultaat dat telt, maar de weg ernaar toe. De les wordt afgesloten met een liggende eindontspanning.

Reserveren