Leer ons kennen! Probeer 5 lessen voor 25 euro

Ja, dat wil ik!

Ashtanga Yoga

Yogastijl: Ashtanga Yoga

Niveau (fysiek): beginners (Mysore stijl), gevorderden (Led Classes)

Voor wie: op zoek is naar een fysieke, actieve yogastijl waarbij het eigen proces centraal staat

Lesdagen: zie lesrooster

Docent: RianneJosé, Nicolien (inval)

Ashtanga Yoga is een unieke yogastijl waarbij je eigen proces centraal staat. Je oefent naar eigen vermogen en in overleg met je docent breid je je practice uit. Je begint met het leren van de Zonnegroeten en leert er steeds een houding bij. Je gaat pas door naar een volgende houding in de serie als je de laatst uitgevoerde houding (asana) beheerst. Hier komt het individualistische karakter van de methode duidelijk naar voren. Het is een fysieke yogastijl, met als voordeel dat je je conditie, spierkracht en flexibiliteit geleidelijk opbouwt.

Reserveren


Hoe ziet een Ashtanga Yoga practice eruit?

Er zijn 2 manieren om te oefenen; “Mysore stijl”  en het volgen van “Led Classes”:

Mysore stijl

Deze lessen zijn het beste te omschrijven als privéles in groepsverband. Je practice (oefenroutine) bestaat uit een vaste serie yogaoefeningen. Deze voer je uit zonder verbale instructies van de docent. Hierdoor kun je optimaal naar binnen keren en verstillen. Het meditatieve aspect is hoog. Je oefent zelfstandig en in je eigen tempo waardoor je goed leert luisteren naar je eigen lichaam en energie. De docent is aanwezig om je nieuwe houdingen aan te leren en je fysiek te begeleiden in de houdingen. De fysieke ‘adjustments’ helpen je verder in je beoefening. Je komt en gaat ergens tussen de aangegeven lestijd en bepaalt dus zelf hoe lang je practice duurt. Hoe leer je de volgorde van de oefeningen? Tijdens de Mysore lessen krijg je stap voor stap een nieuwe houding aangeleerd van je docent. Zo bouw je langzaam en veilig je practice (oefenroutine) op. De docent let op je energie en op hoe je lichaam beweegt alvorens je een nieuwe houding erbij te leren. Ondersteunend aan Mysore practice kun je naar een Ashtanga Primary Led Class gaan. De term “Mysore” komt van de stad Mysore (in Karnataka, India) waar deze yogastijl is ontstaan.

Led class

Een andere vorm van oefenen is een “Led Class”, dit is een groepsles waarbij de docent de groep “verbaal leidt”. De docent praat de groep als geheel door de serie houdingen heen. Alle studenten voeren dus dezelfde houdingen uit in hetzelfde tempo. Er zijn 2 soorten Led Classes, ze verschillen op fysiek niveau.

½ Led Class

In een ½ Led Class worden ca 40 houdingen van de Primary Series gedaan. De les is fysiek zeer intensief waardoor je conditie wordt verbeterd en kracht en flexibiliteit worden vergroot. Door de focus op de adem kom je tot rust in je hoofd. Er wordt systematisch gewerkt waardoor je weinig intensief op de instructies van de docent hoeft te letten. Door de aandacht op jezelf te richten, versterk je je concentratievermogen. Je kunt naar binnen keren en ervaren hoe het denken kalmer wordt. Er wordt ook wel gesproken over meditatie in beweging.

In de ½ Led Class oefenen we 5x Zonnegroet A en 3x Zonnegroet B, en t/m Navasana en van Urdhva Danurasana t/m Utpluthih. De les begint en eindigt traditioneel met een Sanskriet chant.

Deze les is geschikt voor mensen met ervaring in  Mysore practice, Power Vinyasa Yoga of met de Ashtanga ¼ Led Class.

¼ Led Class

In een ¼ Led Class worden ca. 25 houdingen van de Primary Series gedaan en is daardoor fysiek minder intensief tov de ½ Led. De les is fysiek uitdagend waardoor je conditie wordt verbeterd en kracht en flexibiliteit worden vergroot. Door de focus op de adem kom je tot rust in je hoofd. Er wordt systematisch gewerkt waardoor je weinig intensief op de instructies van de docent hoeft te letten. Door de aandacht op jezelf te richten, versterk je je concentratievermogen. Je kunt naar binnen keren en ervaren hoe het denken kalmer wordt. Er wordt ook wel gesproken over meditatie in beweging.

In de ¼ Led Class oefenen we 3x Zonnegroet A en 2x Zonnegroet B, de staande houdingen (t/m Prasarita Padottanasana), zittende houding (van Dandasana t/m Ardha Baddha Padma Pachimottanasana), liggende houdingen (schouderbrug en aangepast t/m closing). De les begint en eindigt traditioneel met een Sanskriet chant.

Deze les is geschikt voor mensen met ervaring in  Mysore practice, Vinyasa Yoga of Power Vinyasa Yoga.


Regelmatig oefenen:

Om van de positieve effecten van yoga te kunnen genieten, worden studenten worden aangemoedigd een regelmatige practice op te bouwen (gebruikelijk is om te starten met ca 2 a 3 keer per week). Bij voorkeur wordt er  ’s ochtends geoefend en is er 1 rustdag in de week. Op de dagen van volle en nieuwe maan wordt volgens traditie niet geoefend. Vrouwen krijgen ook de opdracht om niet te oefenen tijdens de menstruatie. Ook tijdens de zwangerschap (in ieder geval de 1e drie maanden) wordt Ashtanga Yoga niet gedaan.

De Asthanga Yoga methodiek bestaat uit 6 series van ieder ca. 40 asana’s. Je begint met de “Primary Serie” (de 1e serie) en hebt er een levenslange uitdaging aan.


Voor wie? Ashtanga Yoga, voor als je…

  • de werkelijke effecten van yoga wil ervaren
  • een gedegen dagelijkse (thuis) practice wilt opbouwen
  • wilt werken aan je conditie, spierkracht en flexibiliteit
  • je zelfbewustzijn wilt ontdekken en verdiepen
  • je gedachtenstroom tot rust wilt brengen
  • je helder van geest wilt zijn
  • je energie wilt laten stromen…

Reserveren